Lyckades mirakulöst hinna med morgonflyget från Bromma till Ängelholm efter morgonsoffan, och blev sedan upphämtad av kollegan Mikael Kulanko som är regionchef för Svenskt Näringsliv. For sedan i bil till Falkenberg (åkte bland annat över Fylleån!) till Strandbaden. Innan vi gick in på hotellet och restaurangen, blev det en stunds kontemplation vid stranden - underbart. Döpte det ovanstående fotot till "En dag på jobbet" ;-) Fick sedan medverka på Falkenbergs näringslivslunch med cirka 180 deltagare, där jag föreläste om min bok. Kul mix av deltagare med lejonparten lokala företagare, men också en del från politisk och offentlig förvaltning samt lokala medier.
Därefter blev det ett kort men gott företagsbesök hos Sia Glass i Slöinge. VD Rolf Frid tog emot, bjöd på god glass (den nya pistagestruten Il Levante Pistacio är ljuvligt god!) och berättade om ett företag som går tillbaka i tretton släktled till mjölnaren Nils Sunne. Det finns alltid rätt fantastiska berättelser bakom företag, och Sia Glass är ett lysande exempel på det.
En sak som var lite rolig med tanke på att jag stått under lunchen och föreläst om att vi når framgång genom att lära och inspireras av andra, var att Rolf berättade att styrelseordföranden Per Stenström i mitten av 1970-talet kom hem från en resa i USA med nya intryck och tre slutsatser: 1) glassen skulle tillverkas på färsk grädde, 2) det gällde att jobba med grossistdistributörer samt 3) glassen skulle säljas genom glassbarer, skopas direkt till kund. Idag är Sias marknadsandel 16% av den svenska marknaden. Det motsvarar 16 miljoner liter glass per år, eller 8 000 ton glass... All glass tillverkas i Slöingen i fabriken som är 30x30 meter stor i tre-skift. Totalt har företaget cirka 180 anställda (130 heltidsårsekvivalenter).
Finns ingen bättre skola i företagsekonomi än att sätta sig hos ett företag och låta dem berätta hur tillvaron och vardagen ser ut, utmaningar och framtidsfunderingar. Och jo, de blir också påverkade om strejk bryter ut - det blir en enorm påfrestning. Så kallade sekundäreffekter av konflikter blir kanske extra kännbara - eftersom det ofta rör sig om mindre företag - alltifrån åkeriföretag (en- eller fåmansföretag) till glasstillverkare, med små marginaler. Ibland tänker man att det är ett mirakel att det finns folk som har nerver till att driva företag när det finns så många faktorer som kan påverka och kanske kullkasta ett livsverk. Eller i detta fall, fjorton generationers livsverk.