Idag gick Stockholm Philantropy Symposium av stapeln - det första eventet av sitt slag som arrangerats i Sverige vad man känner till. Det var fullsatt på Fotografiska och initiativtagaren Roger O. Svensson tillsammans med Entreprenörskapsforums Pontus Braunerhjelm och Ulrika Stuart Hamilton hade satt samman ett intressant och spänstigt program.
Dagens två key note speakers var Dame Stephanie "Steve" Shirley (The British Government’s founding Ambassador for Philanthropy 2009-2010. Founder Shirley Foundation) samt Laurent Leksell, Elekta, samt ordförande i Stockholms Stadsmission. Färgstarka, energiska. Dame Shirleys berättelse om sitt eget engagemang som både entreprenör och filantrop var väldigt starkt. Redan som barn fick hon erfarenhet av att möta okända som kravlöst gjorde en insats för att hjälpa sin nästa; hon var nämligen en gång ett av de ensamkommande krigsbarnen från Tyskland. Att detta satt djupa spår blir uppenbart när hon beskriver sitt sätt att se på sitt givande.
Brita Löfgren-Lewin från SEB gav en bra bild av juridiken kring institutioners och stiftelsers möjlighet att ta emot gåvor på olika sätt, och kunde krasst konstatera att reformen om avdragsrätt för gåvor inte varit särskilt framgångsrik. På fem månader har, om jag hörde rätt, 39 ansökt om att få del av detta. Men så blir det när man sätter summorna på en låg nivå, omgärdar det hela med snäva definitioner och områden som kan vara aktuella och dessutom lägger på en admininstration som gör att de små aktörerna rakt av konstaterar att de inte har råd att lägga tiden på det. Om man väl gör sig mödan att genomföra en reform måste man ju se till att den prövas och fungerar på ett sätt som är i linje med själva grundidén. Så är inte fallet nu.
Faktum var att alla medverkande var intressanta att lyssna på. Mikael Horal berättade om hur Karolinska Institutet arbetade med donationer, Allison Robertshaw som är chef för Zennström Philanthropies, gav en mycket öppen och rak beskrivning av hur de tänker i urvalet av verksamheter att stödja. Själv blev jag intervjuad om ett pågående bokprojekt som handlar om svenska filantroper, och vad som hade varit likheter och skillnader i deras svar och förhållningssätt till fenomenet. På scen samtidigt var också Matthew Bishop, författare och Chief Business Writer på The Economist, som utkommit med en bok inom ämnet.
Kom hem med många anteckningar, nya lärdomar, visitkort, och förvåning av att ha suttit av en hel dag utan att känna den där konferensledan som man ofta får i slutet på heldagar. Tyvärr också helt nerkyld, eftersom lokalen var luftkonditionerad som om vi hade tropisk värme, men utanför blåste kall vind. Min nyligen utblommade förkylning har tyvärr fått onödig draghjälp. Men det kan en god tanketillförsel faktiskt vara värd.