Kära Dagbok, 2010 är ett år då två händelser med stor impact på svenskt samhällsliv sker; avtalsrörelsen och valrörelsen. Och det är julafton varje dag för dem som livnär sig på att skildra konflikter - och för dem som går igång på att överdriva, regissera och skapa konflikter. Efter läsning av kvällstidningarna de senaste dagarna står det klart utom allt rimligt tvivel att några av dem häckar just där.
Expressen ägnade idag ansenlig mängd sidor åt att "avslöja" hur moderaterna skulle göra Fredrik Reinfeldt till Kvinnornas man - och man utlovade att berätta om den hemliga strategin som visade sig vara att...
... man ska lansera en trygghetsreform innan valet under ledning av Beatrice Ask. Vilken bomb. Vilket avslöjande. Vilken hemlig plan. Not. Jag vet inte vad som är mest corny i den här uppblåsta historien men samspelet mellan politiker och journalister - men "verklighetens folk" torde bli irriterade över spiksoppekokandet. Vi förväntar oss att det regeringsbärande partiet har idéer på trygghetsområdet, inte minst som det varit ett adelsmärke för detsamma. Vi förväntar oss att de presenteras innan valet. Dokument som ska offentliggöras är ditintill interna. En "bomb" är ett bombastiskt ordval som inte ens Expressens Niklas Svensson kan använda och mena det. Snälla partier, snälla mediarepresentanter, underskatta inte oss medborgare på detta sätt.
På tal om svulstiga formuleringar, googlar man på begreppet "Sveriges farligaste man" får man som första träff en artikel om en 61-årig man som dömts för fem mord, på den andra och tredje träffen artiklar om den djupt kriminelle Lars-Inge Svartenbrandt och hans misshandlade offer och på plats fyra...
...skriver Ingvar Persson på Aftonbladets ledarsida om Svenskt Näringslivs VD Urban Bäckström. Bildvalet är, som kan beses bredvid, omsorgsfullt valt för att matcha rubriken. Artikeln handlar om att Persson anser att Bäckström uttalat sig för skarpt mot facket i den pågående avtalsrörelsen. Snälla Aftonbladet, ni får gärna kritisera min chefs uttalanden men när kritiken publiceras i oredigerad affekt känns det faktiskt lite som Kina-TV.